Vad är crossfit?

Crossfit är en träningsform som för varje år ökar i popularitet och som hela tiden vinner nya utövare. De flesta som en gång provar på crossfit som träningsform blir helt frälsta och fortsätter att träna och utöva crossfit.

En av anledningarna till att crossfit har blivit så populärt är att det är en träningsform som är allsidig och man behöver inte komplettera träningen med någon annan aktivitet för att få en allsidig motion och träning. Grunden till crossfit är att få en komplett träningsform som innefattar såväl styrka som kondition i flera olika former.

Träningen utformades i början till militären, polisen och för de som utöver kampsport men har sedan blivit en folksport och utövas numera på många olika gymkedjor. Det går att träna enskilt, med privat tränare eller i gruppass, alternativt en kombination av de alla.

Många tror att crossfit kan likställas med träningsformen för kroppsbyggnad, så kallad bodybuilding, men de två skiljer sig på flera sätt. I crossfit strävar man efter att förbättra kroppens egna fysiska prestationer och inte efter särskilt kroppsbyggande.

Övningar som ingår i crossfit är bland annat olika former av tyngd- och styrkelyft, olika gymnastikövningar, löpning och olika sorters intervallträning. Övningar som alltså är utformade efter vad kroppen har för faktiska funktioner – att användas för att springa, stå, klättra, hoppa, kasta och släpa. Det är under hög intensitet som de funktionella övningarna utförs samtidigt som de ska ha en stor variation för att inte bli monoton. Många övningar är dessutom utformade för att kunna utföras enbart med hjälp av kroppens egen vikt eller med enkla redskap, det ska inte behövas stora maskiner. För att träna konditionsdelen använder man utöver löpning också simning och rodd.

Målet med crossfit är att öka kroppens rörlighet, smidighet och balans, koordination och precision, explosivitet och snabbhet. Ett träningspass i crossfit är aldrig det andra likt, det varieras hela tiden och upplägget byts ut. Olika crossfitinstruktörer lär ut på olika sätt och olika filosofier.

Crossfit är numera inte heller bara en träningsform för gemene man att utöva i närmsta gym, det har nämligen gått från att vara en intensiv och strikt militärträning till en sport med tävlingar och mästerskap. Det var år 2009 som det första svenska mästerskapet gick av stapeln i crossfit med endast ett fåtal individuella deltagare. Sedan dess har populariteten för att ställa upp i tävlingar och mästerskapen ökat för varje år och nu går det att tävla både individuellt och i lag. Det är inte bara i Sverige som olika mästerskap årligen arrangeras, det finns även flertalet stora internationella mästerskap så som Crossfit Games och The Open.

Förutom en bra, varierad och allsidig träningsform så är det också många som fastnar för crossfit på grund av den gemenskap som sporten har. Här välkomnas nybörjare direkt in i gemenskapen på ett varmt och hjälpsamt sätt. Många utövare hittar nya vänner för livet tack vare träningen, vänner som man både kan träna tillsammans med men också hitta på saker med utanför träningen. Det finns alltså många vinster att få genom att börja träna crossfit.